Betta vinnen

Betta splendens vinnenDe belangrijkste manier om verschillende Betta splendens van elkaar te onderscheiden is aan de hand van de vinnen. En dat valt soms nog niet mee.

Aan het einde van de 19e eeuw is het selectief kweken van Betta’s in Europa op gang gekomen. En tegenwoordig kennen we daardoor meerdere vormen van vooral staartvinnen bij de Siamese kempvis.

Daarnaast is door het kweken veel overlap ontstaan tussen sommige soorten.

Staartvinsoorten

Veil tail (VT)

De Veil tail heeft een lange aarsvin en staartvin. De staartvin is bovendien asymmetrisch. Zo’n beetje de standaard Betta die in elke dierenwinkel of aquariumspeciaalzaak wel te vinden is.

De lange vinnen hangen er het grootste deel van de tijd slapjes bij tenzij de vis zijn vinnen opzet, maar dat is in jouw aquarium thuis eigenlijk niet al te vaak de bedoeling.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Half moon (HM)

Bij deze soort vormt de staartvin van de zijkant gezien een D-vorm (of halve maan) van 180 graden als de Betta zijn vinnen opzet. De randen van de staart zijn strak en recht.

De rugvin en aarsvin zijn een stuk groter dan bij de andere soorten. Met zo veel vinoppervlak raken de vinnen ook sneller beschadigd. De Half moon is vaker dan andere soorten een vinnenbijter omdat hun vinnen zo groot en onnatuurlijk kunnen zijn door de kweek dat de vis zich gehinderd voelt in zijn bewegingsvrijheid.

Dit maakt het kweken van deze soort moeilijker omdat het mannetje het vrouwtje tijdens het paren minder makkelijk kan omwikkelen.

Over half moon (OHM)

Gelijk aan de Half moon maar de staartvin strekt nog verder dan 180 graden. Deze vissen hebben soms moeite met zwemmen omdat de vinnen te groot zijn.

Rose tail

Een variant van de Half-moon waarbij met zo’n weelderige vinnen dat er een geplooid uiterlijk ontstaat. Dit geldt vooral voor de staartvin.

Feather tail

Gelijk aan de Rose tail, maar deze oogt nog iets ruwer/grover.

Delta (D)

Gelijk aan de Half moon, maar de staartvin heeft een radius van minder dan 180 graden.

Super delta (SD)

De Super delta wordt vaak verward met een Half moon, maar de Super delta zal met een opgelaaide staartvin de 180 graden net niet halen.

Round tail

De Round tail wordt makkelijk verward met andere soorten. De staartvin heeft in tegenstelling tot een Delta geen rechte randen, maar is rond. En in tegenstelling tot een Plakat zijn de vinnen van een Round tail voller en langer. Soms ook Single tail of Fan tail genoemd.

Spade Tail

De staartvin is aan de basis breed en loopt naar een smallere punt toe. Net zoals het symbool op een schoppen speelkaart.

Double tail (DT)

De staartvin heeft twee aftakkingen en zowel de rugvin als aarsvin is aanzienlijk breder dan andere soorten. Het lichaam is bovendien iets korter waardoor ze helaas vaker problemen met hun zwemblaas ontwikkelen.

Crown tail (CT, ook wel Fringe tail)

Bij de Crown tail zijn de vinstralen langer dan het membraan van alle vinnen. De vinnen hebben daardoor wat weg van een kroon, waarbij de punten uitsteken boven de basis van de kroon. De vis heeft hierdoor een stoer en “spiky” uiterlijk.

Om als Crown tail te worden bestempeld mag het vinmembraan maar 2/3 van de vinstralen beslaan. De CT is gevoelig voor een slechte waterkwaliteit en krijgt sneller last van gekrulde vinnen, waarbij de vinstralen oprollen. Verder is dit type Betta vaak aggresiever dan de andere soorten en gevoeliger voor ziekten.

Comb tail

Gelijk aan de Crown tail, maar de ribben van de vinnen steken iets minder ver uit.

Half Sun

De Half sun is qua vorm van de vinnen gelijk aan de Half-moon met een vleugje Crowntail wat betreft de vinstralen die verder uitsteken dan het vinmembraan.

Bijzondere vinsoorten

De twee onderstaande vinsoorten vermeld ik apart omdat ze van betrekking zijn op andere/meer vinnen dan alleen de staartvin. Hierdoor zijn ze door selectieve kweek te “combineren” met de bovenstaande staartvinsoorten.

Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om een Spade tail Plakat of een Half moon Elephant ear te kweken.

De Plakat (PK)

De Betta Splendens variant die nog het meeste lijkt op de wilde Betta splendens. De vinnen zijn een stuk korter en ogen strak. Hierdoor worden ze als ze jonger zijn soms onterecht aangezien voor een vrouwtje.

De aarsvin van een Plakat loopt toe naar een scherpe punt aan het einde. De buikvinnen zijn erg lang. En de rugvin heeft een ronde vorm.

Een Plakat is meestal actiever dan de andere soorten, omdat ze zich makkelijker kunnen voortbewegen. Ze zijn ook wat beter bestand tegen ziektes.

De Elephant ear (dumbo)

De borstvinnen zijn gekleurd en veel groter dan normaal.

Giant betta

Een reuzenbetta? Ja. De Giant betta wordt minimaal 4 keer zo groot als een doorsnee Betta en heeft daardoor ook meer ruimte nodig.

Het is een relatief nieuw soort Betta splendens die voor het eerst eind jaren negentig gekweekt werd nadat ze in het wild een reuzenbetta ontdekten.

Je kunt een reuzenbetta in theorie in alle bovenstaande vinsoorten krijgen, maar de Plakat varianten komen het meeste voor.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.