Betta voer

Betta voerBetta’s zijn insectivoren oftewel “vleeseters”. In de natuur eten ze bijvoorbeeld watervlooien (daphnia),  insecten en hun larven.

In de aquariumspeciaalzaak krijgen ze vaak levend of diepvriesvoer zoals wormpjes.

Wanneer je jouw Betta mee naar huis neemt, kan het een paar dagen duren voordat ze interesse tonen in eten. En dan nog eens een paar dagen voordat ze iets anders dan levend of diepvriesvoer dat ze gewend zijn, accepteren.

Voer dat ook knoflook bevat, kan hierbij helpen. Knoflook is voor Betta’s en veel andere vissen haast onweerstaanbaar.

Waar moet goed voer voor jouw Betta aan voldoen?

Goed bettavoer moet voor een groot percentage uiteiwitten van garnalen. insecten of vissen bestaan.

Tip: Bol.com heeft een groot aquarium assortiment.

Daarnaast moet het voer niet te groot zijn, dus kleine pellets of granules. Vlokvoer is mogelijk, maar wordt niet altijd even goed op prijs gesteld door elke Betta.

Goed voer blijft lang drijven. Betta’s eten aan het wateroppervlak. Dat zie je ook aan de stand van hun mond terug. Die staat omhoog. Veel Betta’s vertikken het om te eten van voer dat aan het zinken is of op de bodem ligt.

Naast een goed droogvoer als basis kun je ook geregeld levend, diepvries of gevriesdroogde wormen of insecten voeren.

Zelf heb ik ervaring met HS Aqua Red Power granules dat 45% aan eiwitten uit zalm, garnalen en andere visresten bevat. Mijn eerste Betta at dit voer zonder problemen. Mijn huidige Betta spuugde het zeker in het begin veel uit, waarschijnlijk omdat ze wat hard zijn. Voorweken kan hierbij helpen. Daarnaast zinken de granules te snel. Ik voer het nu afwisselend omdat ik er nog zo veel van heb en nu eet hij het op zich prima.

Daarna vond ik een zakje Hikari Betta Bio-Gold met 41% eiwitten uit vis. Deze korrels blijven lang drijven en worden zonder tegenstribbelen door mijn huidige Betta weggewerkt. Misschien lijkt het alsof je heel weinig voer krijgt in zo’n sachet, maar het gaat echt erg lang mee. Geen zorgen.

Hoeveel moet je jouw Betta voeren?

Vaak wordt geroepen dat je maar heel weinig moet voeren omdat de maag van jouw Betta maar zo groot is als een van zijn ogen. En dat je daarom maar 1 of 2 korreltjes in de ochtend en 1 of 2 korreltjes in de avond zou moeten voer.

Dit is bullshit.

Dat zou betekenen dat een Betta niet eens een enkel wormpje zou kunnen verorberen. En als je een Betta in de weer hebt gezien met wormpjes, weet je dat dat niet zo is.

Op de verpakking van Hikari Betta Bio-Gold staat bijvoorbeeld 5 tot 10 pellets, drie keer per dag. Afhankelijk van de grootte van jouw Betta. Nu moeten we fabrikanten altijd wantrouwen, want hoe meer we van hun product verbruiken, hoe meer ze aan ons verdienen. En zeker in de aquariumhobby roepen fabrikanten vaak schandelijke dingen.

Zelf voer ik zonder problemen twee keer per dag zo’n vijf tot tien korrels Hikari aan een hyperactieve plakat Betta. Ik hou mijn Betta goed in de gaten. Af en toe laat ik hem een dag vasten. En mocht ik zien dat hij opgezwollen raakt, dan zal ik minder gaan voeren.

Geef je Betta GEEN gepelde erwten tegen constipatie!

Nog zo’n mythe die maar niet wil verdwijnen. Vaak krijgen vissen gepelde erwten tegen verstopping of om hun darmen eens goed te reinigen.

Betta’s zijn vleeseters.

Als je denkt dat jouw Betta last heeft van een verstopping kun je hem een of twee dagen laten vasten. Als de symptomen daarna niet afnemen, kun je proberen om watervlooien (daphnia) te voeren.

Dit type voer heeft een laxerende werking voor Betta’s.

Wil jouw Betta niet eten?

Dan hoef je je nog niet meteen zorgen te maken. Wanneer een vis uit de winkel in jouw aquarium terecht komt, is hij erg gestresst. Laat de aquariumverlichting uit, zorg voor een schuilplek in het aquarium en laat de vis met rust om te wennen aan zijn nieuwe onderkomen. Probeer hem de eerste 24 uur helemaal niet te voeren.

De dag erna kun je eens een korreltje voer proberen om te zien of de Betta al trek heeft. Als jouw vis het voer compleet negeert, verwijder je het voer uit het aquarium en probeer je het de volgende dag weer.

Spuugt jouw vis het voer uit? Probeer het dan voor te weken. Wellicht is het voer te hard voor hem en vindt hij dat niet prettig. Daarnaast is voer met toegevoegde knoflook erg verleidelijk voor ze. Je kan voer zonder knoflook eventueel even weken in wat knoflookvocht.

Een gezonde vis kan prima een week zonder eten. Dat lijkt misschien niet zo, maar ze kunnen het echt wel hebben. Schiet dus niet meteen in de stress als jouw vis niet wil eten.

Op een gegeven moment happen ze echt wel toe op droogvoer tenzij je een ontzettend kieskeurige Betta hebt gekocht. In dat geval moet je misschien diepvries, gevriesdroogd of levend voer gaan proberen na een week.

Heb je jouw Betta al langer en eet hij ineens niet meer? Controleer dan goed of hij opgezwollen is. Dan kun je hem een of twee dagen laten vasten en het daarna nog eens proberen. Houd hem extra in de gaten. Gedraagt hij zich anders dan normaal? Ga online op onderzoek uit en vraag om advies.

Kijk ook eens bij Bol.com voor jouw aquariumspullen.
Ze hebben vaak goede aanbiedingen waarmee je flink kan besparen.